Nu har jeg efterhånden været kærester med jordens dejligste mand i snart 4 år, og i starten af forholdet fik jeg lov til at få en fantastisk opskrift på grovboller af min kærestes svigerinde. Hun er selv en ivrig bager, og vi sender tit billeder til hinanden af kager og muffins som vi har bagt.
Dejen skal hæve i mindst 12 timer i køleskab, altså en koldt hævning. Derfor er forbruget af gær også meget mindre end ved andre slags bolle-deje, og jeg synes også det er rart at smagen af gær ikke "hænger" i smagen af selve brødene.
Men denne dej er en utrolig taknemmelig dej, da den sagtens kan blive stående i køleskabet i nogle dage inden man bager den, eller man kan bage lidt af gangen over flere dage.
Du skal bruge:
- 25 gram gær
- 1 liter vand
- 1 tsk salt
- 300 gram havregryn
- 1 kilo mel (her bestemmer man faktisk næsten selv hvilken slags mel det skal være, dog skal mindst 600 gram være hvedemel. Denne gang har jeg valgt at bruge 200 gram hvid hvedemel og 200 gram fuldkornshvedemel)
Bland gæren i vandet i en stor skål, sammen med saltet. Bland havregrynene i og bland grundigt. Hvis du bruger op til de max 400 gram grovt mel, så tilsæt dem nu. Bland til sidst med hvedemelet.
Lad dejen ligge i skålen, overdæk med plastfilm og stil i køleskabet natten over - eller i mindst 12 timer.
Som sagt tidligere i indlægget, så kan dejen stå i op til 3 døgn i køleskabet overdækket med plastfilm.
Men når de så skal bages, så sætter du dejen på en bageplade dækket med bagepapir med en spiseske, i det antal boller du nu vil lave :-) Mine bliver nok en stor spiseske-størrelse, men det er også en smagssag. Selvfølgelig hvis de er mindre, så skal de også have lidt mindre tid.
Sæt pladen i ovnen og tænd ovnen på 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) og bag dem i ca. 30 minutter.
Dejen skal hæve i mindst 12 timer i køleskab, altså en koldt hævning. Derfor er forbruget af gær også meget mindre end ved andre slags bolle-deje, og jeg synes også det er rart at smagen af gær ikke "hænger" i smagen af selve brødene.
Men denne dej er en utrolig taknemmelig dej, da den sagtens kan blive stående i køleskabet i nogle dage inden man bager den, eller man kan bage lidt af gangen over flere dage.
Alle ingredienserne er vejet og klar :-) |
Du skal bruge:
- 25 gram gær
- 1 liter vand
- 1 tsk salt
- 300 gram havregryn
- 1 kilo mel (her bestemmer man faktisk næsten selv hvilken slags mel det skal være, dog skal mindst 600 gram være hvedemel. Denne gang har jeg valgt at bruge 200 gram hvid hvedemel og 200 gram fuldkornshvedemel)
Bland gæren i vandet i en stor skål, sammen med saltet. Bland havregrynene i og bland grundigt. Hvis du bruger op til de max 400 gram grovt mel, så tilsæt dem nu. Bland til sidst med hvedemelet.
Lad dejen ligge i skålen, overdæk med plastfilm og stil i køleskabet natten over - eller i mindst 12 timer.
Som sagt tidligere i indlægget, så kan dejen stå i op til 3 døgn i køleskabet overdækket med plastfilm.
Men når de så skal bages, så sætter du dejen på en bageplade dækket med bagepapir med en spiseske, i det antal boller du nu vil lave :-) Mine bliver nok en stor spiseske-størrelse, men det er også en smagssag. Selvfølgelig hvis de er mindre, så skal de også have lidt mindre tid.
Sæt pladen i ovnen og tænd ovnen på 200 grader varmluft (225 grader alm. ovn) og bag dem i ca. 30 minutter.
Det færdige resultatet :-) Serveres gerne lune! |
Ingen kommentarer:
Send en kommentar